Signify (poprzednio Philips Lighting, Euronext: LIGHT), światowy lider branży oświetleniowej, dostarcza innowacyjne rozwiązania dla branży horti pozwalające na efektywniejszą całoroczną uprawę owoców i warzyw. Pierwsza instalacja opraw Philips LED w szklarni pomidora malinowego Tomimaru Muchoo w Gospodarstwie VegaPOL-Budyta okazała się dużym sukcesem i zachęciła ogrodnika do wykorzystania nowoczesnego oświetlenia LED’owego na kolejnych obiektach szklarniowych.
Sukces oświetlenia Philips LED w branży horti
Signify jako lider doświetlania asymilacyjnego, ma dużą wiedzę i doświadczenie w zakresie nowoczesnych upraw roślin, potwierdzoną szeregiem sukcesów nie tylko w warunkach testowych, ale i w wielu szklarniach produkcyjnych na całym świecie, gdzie uprawiany jest pomidor pod lampami LED. Tomimaru Muchoo to jedna z najbardziej lubianych przez Polaków odmian pomidora, która jest bardzo wymagająca pod względem uprawy, a na dodatek jest wyjątkowa, bo uprawiana tylko w Polsce.
„Technologia LED jest w pełni dostępna do wykorzystania w efektywnej uprawie szklarniowej już teraz. Cieszymy się, że oświetlenie LED w branży horti zaczyna być coraz bardziej popularne, również w Polsce. Dotychczasowe realizacje pokazują, że dzięki nowoczesnym rozwiązaniom ogrodnicy mogą prowadzić intensywne uprawy pomidora w okresie zimowym, optymalizując przy tym zużycie energii, będąc dodatkowo proekologiczni” – mówi Maciej Król, ekspert rozwoju biznesu horti LED na region CEE w Signify.
Oprawy LED na kolejnych obiektach szklarniowych VegaPOL Budyta
Gospodarstwo Ogrodnicze Łukasz Budyta zajmuje się uprawą warzyw szklarniowych i jest kontynuatorem tradycji rodzinnych – w tym przypadku wieloletniej szklarniowej historii rodziny Szklarz. W ramach Grupy Producenckiej VegaPOL utworzonej w roku 2003 koncentruje się na uprawie pomidora malinowego Tomimaru Muchoo. Na plantacji liczącej 2,3ha w Piotrowicach koło Karczewa pan Łukasz Budyta zastosował nowoczesne oświetlenie LED pierwszy raz w sezonie 2018/2019. W następnym roku sukcesywnie zwiększał produkcję pod LED’ami. Były to pierwsze szklarnie w Polsce, w których została wykorzystana technologia Philips Green Power FULL LED.
Sukces instalacji i obfite plony uzyskane w poprzednich sezonach w Gospodarstwie VegaPOL-Budyta przeważyły o dalszej rozbudowie projektu. Istniejąca już produkcja pomidorów malinowych doświetlana LED`ami, licząca 2,3ha została rozszerzona o kolejną szklarnię – tym razem aż o 2,7ha powierzchni.
Do oświetlenia szklarni tym razem wykorzystano najnowsze oraz najbardziej energoefektywne moduły – Philips GreenPower LED toplighting Gen1.3.
„To była bardzo dobra decyzja, aby zastosować oświetlenie LED w szklarniach pomidora malinowego. Dzięki temu w okresie zimowym uprawa została utrzymana na stabilnym, wysokim poziomie i do sklepów trafiły smaczne, soczyste pomidory. Dlatego też postanowiłem rozszerzyć technologię na kolejne szklarnie. Obecnie dokładnie połowa moich obiektów posiada nowoczesne oświetlenie LED, które zapewnia ekonomiczną i eko-przyjazną uprawę szklarniową przez cały rok” – mówi Łukasz Budyta, właściciel Gospodarstwa Ogrodniczego Łukasz Budyta.
Postaw na efektywność i nowoczesność
Wszystkie szklarnie LED`owe działające w Gospodarstwie Budyta są doświetlane światłem o intensywności 200 umol/s/m2, co w warunkach polskich jest poziomem o ok. +10% wyższym niż obowiązujący w naszym kraju standard doświetlania światłem tradycyjnym, tj. w technologii sodowej HPS. Siła zastosowanego światła oraz specyfika technologii LED pozwala efektywnie rozdzielić światło od ciepła płynącego ze źródeł światła, co z kolei wpływa na wydajniejsze zarządzenie klimatem szklarni oraz na uzyskiwanie lepszego plonu niż w sytuacji uprawy ze światłem sodowym.
Udane zbiory pomidora uzyskiwane w poprzednich latach w szklarniach z oświetleniem LED’owym pozwalają oczekiwać równie pozytywnych rezultatów w nowo realizowanych obiektach. Połączenie wiedzy ogrodnika z doświadczeniem Signify w zakresie produkcji doświetlanej jest najlepszą gwarancją sukcesu oraz pozwala uniknąć błędów. Dlatego też klienci Signify mogą liczyć na wsparcie specjalisty ds. roślin przez cały okres produkcji.