SEG 2025

Firma Kondrat Wina Wybrane zanotowała w pierwszym półroczu 2021 roku wzrost sprzedaży o 21 % w porównaniu do analogicznego okresu w roku ubiegłym. Konsumenci najchętniej wybierali wina za ok. 50 zł i droższe. Sprzedaż win do 30 zł w pierwszym półroczu spadła o 10%.

W pierwszym półroczu 2021 odnotowaliśmy wzrost sprzedaży win w cenie 50-100 zł o 11,5%,a o ponad 27% win w przedziale cenowym powyżej 100 zł, w porównaniu do analogicznego okresu roku ubiegłego. Coraz większą popularnością cieszą się wina różowe, których sprzedaż wzrosła o 34%. Wraz ze znoszeniem obostrzeń dotyczących hoteli i lokali gastronomicznych powróciła również sprzedaż w kanale hurtowym i B2B. W porównaniu do okresu styczeń-czerwiec 2020 odnotowaliśmy 18% wzrost sprzedaży w hurcie i 175% wzrost sprzedaży w B2B. Sprzedaż detaliczna wzrosła o 23%. – podsumowuje Anna Sułek, dyrektor zarządzająca Kondrat Wina Wybrane.

Najpopularniejsze gatunki i szczepy

Wina wytrawne zarówno w ujęciu ilościowym jak i wartościowym od wielu lat mają największe powodzenie wśród klientów Kondrat Wina Wybrane. W pierwszym półroczu 2021 odpowiadały za 86% całej sprzedaży. Kolejne miejsca zajmują wina półwytrawne (ok. 6% w ujęciu ilościowy i wartościowym), półsłodkie (udział ilościowy ok. 6% i wartościowy ok. 4,6%). Ostatnie miejsce w zestawieniu zajmują tradycyjnie wina słodkie.

Największą popularnością wśród win białych cieszą się szczepy sauvignon blanc, macabeo, pinot grigio, viognier i chardonnay. Nasi klienci preferują wina białe o intensywnych, cytrusowych nutach, z niską lub umiarkowaną kwasowością. Wśród win czerwonych od lat najpopularniejsze szczepy to primitivo, tempranillo, cabernet sauvignon, malbec i syrah. Nasi klienci preferują wina pełne, słoneczne, o intensywnych aromatach czerwonych owoców. – mówi Mikołaj Kondrat, Prezes Kondrat Wina Wybrane.

Wina polskie: białe lepsze niż czerwone

Wśród win polskich największy udział w sprzedaży, w ujęciu ilościowym mają wina białe (84%), kolejne są wina różowe (8,7%) a ostatnie wina czerwone 7,3%.

Warunki klimatyczne w Polsce są bardziej przyjazne dla uprawy białych szczepów, stąd większa różnorodność i wyższa jakość tych win. Najpopularniejsze są wina na bazie szczepu solaris, który jest powszechnie spotykany w większości polskich winnic. Jest to szczep, który charakteryzuje się dużą odpornością na choroby grzybiczne oraz niskie temperatury. Zwykle daje wina lekkie i uniwersalne, o średnio intensywnych aromatach owoców cytrusowych, jabłek, brzoskwiń i nektarynek.  Wina z Polski zyskują na popularności, dlatego sukcesywnie rozszerzamy naszą ofertę o nowe winnice. – mówi Kondrat.

Nasz projekt enoturystyczny „Misja Wino” po rocznej przerwie cieszy się aktualnie bardzo dużym zainteresowaniem. Cyklicznie organizujemy podróże do winnic dla klientów indywidualnych jak również wyjazdy firmowe. W tym roku odwiedziliśmy już Gaskonię, Bordeaux i Veneto. Jesienią mamy zaplanowane wyjazdy do Toskanii, Andaluzji i Maroko. – mówi Sułek.

Winne podróże Marka Kondrata po Majorce

Z winami jest jak ze sztuką, jednym podoba się to, drugim zupełnie co innego. Ja wina z Majorki polubiłem dlatego, że oddają one charakter miejsca, z którego pochodzą. Kiedy będę je pił, będę sobie wyobrażał krajobrazy Majorki. Polubiłem je dlatego, że wyrażają bardzo odpowiadającą mi filozofię, filozofię człowieka w naturze zgodnie z nią żyjącego, a nie dominującego. I wreszcie polubiłem je dlatego, że mają bardzo niski procent alkoholu, jak na współczesne wina. Na takich winach uczyłem się kiedyś, 12% to jest to, co lubię w winie. Spróbujcie, namawiam gorąco!. – mówi Marek Kondrat, właściciel Kondrat Wina Wybrane.

W zgodzie z naturą

Winnice na Majorce umiejscowione są zarówno w północnej jak i południowej części wyspy. Sami producenci działają zgodnie z własną filozofią, która opiera się nie tylko na czerpaniu z różnorodności, ale także na wykorzystaniu specyfiki lokalnych odmian winorośli, gleby i klimatu oraz dążeniu do racjonalnej uprawy i poszanowania środowiska. Winnice usytuowane są na, gliniastym podłożu nazywanym lokalnie „cal vermell”, a uprawiane odmiany to m.in.: callet, manto negro, cabernet sauvignon, fogo neu, merlot, monastrell i syrah.

Wielu winiarzy na wyspie wytwarza wina biodynamiczne — Biodynamika to podejście do natury, zakładające, że człowiek, ziemia, ale i zabudowania gospodarcze, zwierzęta i rośliny to wspólny świat wzajemnej równowagi i ograniczenia zewnętrznej interwencji. W winnicach biodynamicznych na Majorce winogrona winifikowane są w zależności od specyfiki rocznika w kadziach z nierdzewnej stali, dużych i małych beczkach i zbiornikach ceramicznych, powstałych z tamtejszej gliny. To właśnie stanowi o wyjątkowości win z Majorki. – wyjaśnia Marek Kondrat.

Rodzina win ekologicznych

Na półce z napisem „wina ekologiczne” znajdziemy wina organiczne i biodynamiczne, a także naturalne, z certyfikatem ograniczonej emisji dwutlenku węgla, czy wina ze zrównoważonej produkcji. Ich elementem wspólnym jest często wysoka jakość i aby móc pochwalić się nią, należy przejść przez szczegółową kontrolę.

W różnych krajach istnieją lokalne organizacje certyfikujące wyżej wymienione typy win. Aby uzyskać odpowiedni certyfikat, plantator winorośli lub producent wina muszą zastosować się do odpowiednich wytycznych i przejść ścisłą kontrolę. – Tomasz Macewicz, Kondrat Wina Wybrane.

Organic? No panic!

Wina organiczne nie mają jednej, uniwersalnej definicji, a jej zakres różni się w zależności od kraju, regionu i wytycznych prawnych. W winnicy nie można stosować sztucznych nawozów i szkodliwych środków ochrony roślin. Zamiast nich wykorzystuje się tradycyjne i nowoczesne metody uprawy i ochrony takie jak płodozmian, pozostawianie dzikich roślin między rzędami winorośli, czy używanie naturalnych składników do zwalczania szkodników.

W Europie dopiero od 2012 roku można zgodnie z prawem używać terminu „wino organiczne”. Wcześniej na etykietach widniał napis wino zrobione z organicznie wytworzonych winogron. Prawo definiuje też użycie substancji pomocniczych, takich jak środki ochrony roślin, czy inne preparaty chemiczne używane w procesie produkcji wina. Wymogiem często jest na przykład relatywnie niska zawartość siarczynów. – wyjaśnia Macewicz.

Wina biodynamiczne

Wina biodynamiczne posiadają pewne cechy win organicznych, ale wytyczne do ich produkcji są bardziej złożone. Główne założenie biodynamiki stanowi, że gospodarstwo należy traktować jak żywy organizm, który do pewnego stopnia może być samowystarczalny, dlatego też, zamiast wprowadzać do niego sztuczne środki, można posiłkować się np. naturalnymi nawozami wytworzonymi w obrębie gospodarstwa. Co więcej, biodynamika obejmuje także wpływ faz księżyca na uprawę roślin. Demeter — organizacja zajmująca się certyfikowaniem biodynamicznych producentów win czuwa nad żmudnym, dwuetapowym procesem, który muszą przejść winiarze ubiegający się o uzyskanie oznaczenia wina biodynamicznego — zaczynając od certyfikacji biodynamicznej uprawy winorośli, a na uznaniu biodynamicznej produkcji wina kończąc.

Czy wina wegańskie należą do rodziny win ekologicznych?

Weganizm nie jest już trendem a stylem życia, na który decyduje się coraz więcej osób. Między innymi to nasze zmieniające się preferencje i potrzeby stanowią przyczynę wprowadzania na rynek nowych produktów. I choć wino jest wytwarzane jedynie z winogron, to jednak nie zawsze jest ono produktem, który możemy określić jako w 100% pochodzenia roślinnego.

Do najpopularniejszych substancji klarujących wino należą białka kurzych jaj i kazeina, czyli białka występującego w krowim mleku, żelatyna, olej rybny oraz chityna ze skorupiaków. Wśród innych produktów pochodzenia zwierzęcego wykorzystywanych przy produkcji wina jest także wosk pszczeli używany do uszczelniania butelek i aglomerowane korki, które wykorzystują kleje na bazie mleka.

Wina organiczne, czy biodynamiczne nie muszą być jednocześnie winami wegańskimi. Ograniczenie użycia sztucznych nawozów nie oznacza, że substancje nie mają pochodzenia odzwierzęcego. Obecnie coraz częściej zastępuje się je nawozami mineralnymi – bentonitem lub krzemionką. Wtedy możemy mówić o winie wegańskim. – wyjaśnia Macewicz.

Przydatne wskazówki przy wyborze win z kontrolowanych upraw

Uzyskanie certyfikatu wiąże się z kosztami, więc nie każdy producent pomimo wytwarzania win w duchu ekologicznym, czy wegańskim decyduje się na oficjalne oznaczenie. Dlatego pamiętajmy, że w sieci można już znaleźć strony internetowe i aplikacje dedykowane tego typu winom. Innym sposobem jest sprawdzenie informacji o ulubionych producentach, czy importerach, by znaleźć winne perełki w ich ofercie. Warto również dodać, że pracownicy sklepów specjalistycznych są przeszkoleni w zakresie produktów, które sprzedają, dlatego warto zapytać o najlepszy dla nas wybór. – podsumowuje Macewicz.

epoint
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments