epoint

12 sierpnia Rynek Wielki i Solny w Zamościu zamieniły się w miejsce niezwykłych
doznań dla miłośników wina, produktów regionalnych i dobrej muzyki. W
organizowanym po raz czwarty przez Fundację Winiarnie Zamojskie wydarzeniu
można było spróbować ponad 100 win od 13 najlepszych producentów z regionu oraz potraw przygotowanych przez kucharza Marcina Sikorę podczas Live Cooking.

Festiwal „Zamojskie Winogranie” zakończyły eliminacje Gran Prix, podczas których
nagrodzono najlepsze wina z Roztocza i Lubelszczyzny. Wieczorem odbył się koncert
gwiazdy Agnieszki Chylińskiej oraz Zuzanny Jabłońskiej. Zwieńczeniem festiwalu było
afterparty, podczas którego grana przez DJ-a muzyka porwała gości do tańca.

Goście festiwalu smakowali i doświadczali

W Strefie Degustacji Win Regionalnych można było spróbować ponad 100 różnych win,
natomiast w Strefie Dań i Produktów Regionalnych — serów zagrodowych, miodów,
owocowych słodkości i innych regionalnych przysmaków. W 13 restauracjach
zlokalizowanych w pobliżu zamojskiego rynku uczestnicy festiwalu mogli spróbować dań
przygotowanych zgodnie z zasadami food & wine pairingu. Każdy lokal oferował dwie
potrawy inspirowane smakami wybranej winiarni oraz odpowiednio dobrane trunki.

Organizatorzy nie zapomnieli również o uczcie dla umysłu. Podczas zapoczątkowanych po
raz pierwszy wykładów Wine Class, sommelierzy przybliżyli uczestnikom świat win i
zdradzili wiele ciekawostek na temat tego trunku. Dodatkowo w urokliwej strefie Chill Out w
Sadzie, zlokalizowanej na Rynku Wielkim, można było usłyszeć wywiady z doświadczonymi
winiarzami oraz obejrzeć filmy o produkcji win w Polsce, o tym, co charakteryzuje
zakładanie własnej winnicy i co w biznesie winiarskim jest najciekawsze. Podczas gry
Laboratorium Smaku i Zapachu, polegającej na łączeniu w pary zapachu owocu z winem
festiwalowicze mogli sprawdzić swoje sommelierskie umiejętności.

Piękna pogoda, przyjazna atmosfera, wyjątkowe spotkania i doświadczenia smakowe — to z tegorocznego festiwalu na pewno zapamiętają nasi goście. W ramach „Zamojskiego Winogrania” po raz kolejny skupiliśmy się na zapewnieniu uczestnikom nie tylko przestrzeni do doświadczania wyjątkowych, regionalnych win i potraw, ale też możliwość ocenienia ich własnymi zmysłami i szerokiej edukacji na temat winiarstwa — mówi Robert Ogór, prezes
Grupy AMBRA.

Najlepsi z najlepszych na Roztoczu

Ważnym punktem festiwalu były eliminacje Gran Prix festiwalu, podczas których wyróżniono najlepsze wina z Roztocza i Lubelszczyzny. Jury pod przewodnictwem sommeliera Wiesława Wysokińskiego wyłoniło zwycięzców po degustacji „w ciemno”.

Nagrodę Gran Prix za najlepsze wino festiwalowe 2023 otrzymało czerwone wino „Słoneczne Popołudnie” z Winnicy Pasjonata. Złotem w kategorii wino czerwone zostało nagrodzone wytrawne wino „Cortez” z Winnicy Mickiewicz. Drugie miejsce na podium należało do wina „Wiśnia nutą dębu” z Winnicy Lubelskiej. W kategorii win białych złoto otrzymało wino „Rześki Poranek” z Winnicy Pasjonata, a srebro „Muscaris” z Winnicy Zamojskiej. Zwycięzcą w kategorii win różowych okazał się spokojny „Zweigelt Rose” z Winnicy Lipowiec, natomiast srebrny medal w tej kategorii powędrował do Winnicy Mickiewicz za wyjątkowy smak wina „Zweigelt Rosemary”. Złoto w kategorii wino musujące przypadło Winnicy Nizio Naturals za wino „Musujacy Seyval 2018”.

Festiwal „Zamojskie Winogranie” to nie tylko okazja do ciekawego spędzenia wolnych dni,
ale też wydarzenie, które wyznacza pewne trendy wśród roztoczańskich winiarzy. Czwarte
wydanie festiwalu ukazuje przed nami obraz zwiększającej się popularności winiarstwa nie
tylko w naszym regionalnym środowisku, co ogromnie mnie cieszy — mówi Robert Ogór,
prezes Grupy AMBRA.

Rozrywka z gwiazdą polskiej sceny

Pod wieczór festiwalowi goście mieli szansę usłyszeć fantastyczny koncert Agnieszki Chylińskiej i Zuzanny Jabłońskiej. Zapełniony plac Rynku Wielkiego był najlepszym dowodem na to, że Fundacja Winiarnie Zamojskie dostarczyła uczestnikom festiwalu sporej dawki rozrywki, świetnej atmosfery i szansy na swobodne spędzenie czasu ze swoimi bliskimi. Kontynuacją dobrej zabawy była impreza otwarta z DJ-em, z możliwością degustacji bezalkoholowych win Cin&Cin Free 0%.

Niesamowita atmosfera i dobre wino są zaraźliwe. To dzięki nim rokrocznie w festiwalu
bierze udział coraz więcej osób. Z niecierpliwością wyczekujemy kolejnej edycji, na którą już teraz serdecznie zapraszam w imieniu swoim, Fundacji Winiarnie Zamojskie i naszych
winiarzy — dodaje Robert Ogór, prezes Grupy AMBRA.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments